Maa: Yhdysvallat
Genre: toiminta, sci-fi, seikkailu
Ohjaus: Alan Taylor
Käsikirjoitus: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Kuvaus: Kramer Morgenthau
Leikkaus: Roger Barton
Sävellys: Lorne Balfe
Näyttelijät: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Matt Smith, Courtney B. Vance, Byung-hun Lee


Vuonna 1984 käynnistynyt, James Cameronin aloittama Terminator-elokuvasarja muistetaan Arnold Schwarzeneggerin läpimurtona. Viimeisimmät osat ovat poukkoilleet ties missä jatkumoissa sekä lopulta tuotantolimbossa. Lopullinen naula näytti tulevan arkkuun, kun neljännen osan ohjaajaksi pestattiin lähinnä hömppätoiminnan parissa kunnostautunut McG, eikä Schwarzeneggeria saatu mukaan uusimaan rooliaan. Terminator: Salvationin lopputulos on vielä kaikille suhteellisen tuoreessa muistissa, mutta Hollywoodin tietäen, tämä ei estä yrittämästä uudestaan.

Näinpä Terminator Genisys skippaakin tyylikkäästi kahden edellisen osan tapahtumat. Ikään kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Se on ennemminkin jatko sekä -esiosa Terminator 2:lle. Alkupohjustuksessa on tulevaisuus, jossa John Connor ja Kyle Reese tuhoavat Skynetin, mutta kyseisen järjestelmän täystuho käynnistää ovelan varasuunnitelman, jossa terminaattoriksi kutsuttu robotti lähetetään 80-luvulle tappamaan Johnin äiti, Sarah Connor. Tutunkuuloista, eikö vain?

Elokuva onkin jaettu kahteen jaksoon, joista ensimmäinen sijoittuu 80-luvulle ja kertaa uudelleen kuvattuna ensimmäisen osan tapahtumia. Tässä vaiheessa filmi tuntuu hetkittäin remakelta tai parodialta itsestään. Niin sanottu twistit tulevat suhteellisen nopeasti, ja muuttavat tätä tuttua narratiivia radikaalisti.

Puolivälin kohdalla aikajatkumoa sotketaan entisestään, kun Sarah ja Kyle päätyvät aikakoneella vuoteen 2017, jossa Skynet on tuhottu ja tuomiopäivä on estetty, mutta uusi Googlen kaltainen Genisys-järjestelmä on astumassa voimaan. Kello tikittää kohti uutta tuomiopäivää. Aikakaudessa naurua herättää ihmisen riippuvuus älypuhelimista ja tableteista. Elokuva alkaa saada jo absurdeja piirteitä, kun esimerkiksi eräässä kohtauksessa lääkäri ei työvuoronsa aikana voi olla hiplaamatta uutta kosketusnäytöllistä laitettaan.

Huvittavuutta lisää Sarahin ja Kylen romanttinen suhde ja sen puute. Kaikki alkuperäisen filmin nähneet tietävät, että Kyle Reese on John Connorin tulevaisuudesta tullut isä. Terminator: Genisys antaakin ymmärtää, että Connor tietoisesti lähettää Reesen menneisyyteen, jotta hän voi itse syntyä. Tästä paradoksaalisesta asetelmasta jutustellaan ja itse aktin tapahtumista odotetaan vesi kielellä. Koko juttu on niin järjetön, että sen huumoriarvo on vähintäänkin kyseenalainen.

Kaikesta huolimatta käsikirjoitus tuntuu harvinaisen eheältä. Sen suhteellisen suoraviivainen eteneminen on helppoa seurattavaa ja näyttelijät vaikuttavat nauttivan työskentelystään. Game of Thronesista kaikkien tietoisuuteen noussut Emilia Clarke astuu Linda Hamiltonin saappaisiin, ja on uuden jatkumon Sarah Connor. Clarke sopiikin rooliin varsin hyvin, jopa jotain pientä yhdennäköisyyttä on havaittavissa tietyssä valaistuksessa. Sen sijaan Kyle Reesen roolin haltuun ottava pallinaamainen Jai Courtney ei ole samannäköinen Michael Biehnin kanssa, mutta hän sopii roolin hitusen paremmin kuin voisi kuvitella. Ainakaan hänen läsnäolonsa ei tuntunut erityisen vaivaannuttavalta.

Ainoastaan J. K. Simmonsin suoritus aikamatkailua hämmästelevänä poliisina tuntuu täysin tarpeettomalta pikkuroolilta, jonka unohtaa elokuvan katsomisen jälkeen. Tärkeimpänä kaikista, kuvernöörin hommista takaisin elokuviin siirtynyt Schwarzenegger on saatu mukaan kosiskelemaan kaikkia nostalgianälkäisiä. Tosin Ison Arskan mukana oleminen on hauskojen sutkautusten varassa, joka toki toimii kaikkiin hänen fanipoikiinsa paremmin kuin nyrkki silmään.

Toiminta kuitenkin näyttää karmealta. Lähinnä kaikki kohtaukset, joissa on käytetty tietokonetehosteita, ovat todella rumia. Ainoastaan alun paukuttelu kasarihenkisessä miljöössä onnistuu luomaan paremman fiiliksen. Lähes kaikki muut vähänkin toimintaa sisältävät kohtaukset ovat täynnä CGI-räjähdyksiä, epämääräistä sähkömassaa tai helikopterilla lentelyä 90 asteen kulmassa. 3D-tehosteet ovat jälleen kerran täysin turhia, ja ne vain sotkevat kankaalla tapahtuvia asioita entistä enemmän.

Kesäleffana Terminator Genisys on silti ihan siedettävä tapaus. Klassisen tunnusmusiikin soidessa muutamassa kohdassatietää katsovansa uutta Terminaattoria. Toimittaja Monosen mukaan Genisys on sarjan toiseksi paras jatko-osa, ja jos se olisi kuvattu vuonna 1995 olisi se hänen mukaansa miltei Terminator 2:n veroinen toimintapläjäys. Itse en allekirjoita tätä toimittajan jälkimmäistä lausuntoa, mutta kyseessä on silti sarjan paras osa, jota Cameron ei ole ohjannut.