Uudeksi Miyazakiksikin hehkutetun ohjaaja Makoto Shinkain kehitystä tunteita opiskelevasta tekoälystä ihmiseksi on ollut äärimmäisen kiinnostavaa seurata. Shinkain ensimmäinen koko illan elokuva The Place Promised in Our Early Days oli hämmentävän sekava ja omaan melodramaattisuuteensa kaatuva teos, josta oli mahdotonta saada otetta. Ohjaajan seuraava tuotos 5 Centimeters per Second on ainakin animen ystävien parissa moderni klassikko, mutta elokuvan upeasti maalatut maisemat ja suuret tunteet eivät vakuuta tai tunnu aidoilta. Seitsemän vuotta Shinkain esikoisteoksen jälkeen julkaistu Children Who Chase Lost Voices onnistui vihdoin löytämään oikeat aaltopituudet ja vakuuttamaan vilpittömyydellään – siitäkin huolimatta, että Shinkain oman äänen sijaan elokuva on ennen kaikkea erittäin hieno Ghibli-pastissi sekä kunnianosoitus mestari Miyazakille.

Maa: Japani; Genre: animaatio, anime, fantasia; Ohjaus: Makoto Shinkai; Käsikirjoitus: Makoto Shinkai; Kuvaus: Ryōsuke Tsuda; Leikkaus: Makoto Shinkai; Sävellys: Radwimps; Näyttelijät: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, Tsubasa Honda

Vuonna 2016 valmistunut ja jättimenestykseksi noussut Your Name. räjäytti pankin. Klassista kehonvaihdos -teemaa hyödyntävästä animaatiospektaakkelista tuli sekä kaikkien aikojen katsotuin japanilainen elokuva että anime-elokuva. Kyseessä oli kriittinen käännekohta selkeää visiota etsivälle Shinkaille – elokuva, jossa yhdistyivät elämää valtavammat tunteet ja eeppistä skaalaa haikaileva kuvasto inhimillisellä tavalla. Elokuvaan täydellisesti yhtyneen Radwimps -yhtyeen musiikki oli kaiken lisäksi Shinkaille kuin taivaan lahja; mikään ei olisi voinut enempää nappiin.

Weathering with You – Shinkain paluu Japanin lipunmyynnin kärkeen – on loogista (ja toivottua) jatkoa aiemmin asetettuihin tunnelmiin. Shinkai vakiinnuttaa tyyliään toistamatta saman kokoluokan temppua, sillä Weathering with You on eritoten intiimimpi ja pienemmän skaalan teos kuin Your Name.. Toki ”sääjumaluutta” ja ilmastonmuutosta sivuava elokuva tarjoaa ohjaajalle tuttuun tapaan normaalia arkipäivää syventävää mytologiaa, mutta todellinen fokus kahden päähenkilön matkassa on sitä paljon herttaisempi.

Tarina sinällään on tuttua kauraa muutamilla kiinnostavilla vivahteilla. Saarella asuva lukiolaispoika Hodaka pakenee kotoaan Tokioon etsien jotain itselleen suurempaa ja törmää lopulta mutkien kautta saman ikäiseen tyttöön nimeltä Hina. Hodakalle selviää myöhemmin Hinan yliluonnollinen kyky manipuloida säätä, ja kaksikko päättääkin lyödä auringolla rahoiksi toistuvan sateen riivaamassa Tokyossa. Mutta mikä ihme on pahaenteinen taru sääneidon kohtalosta?

Erityisen väkevän käsikirjoituksen sijaan Weathering with Youssa kauneinta onkin Hodakaa ja Hinaa ympäröivä Tokio, sen tuoma herkkä tunnelma ja visuaalista euforiaa säestävä Radwimps. Viime elokuvansa tavoin Shinkai rytmittää uusinta teostaan musiikilla maustetuilla montaaseilla, jotka ovatkin ohjaajan uuden ajan elokuvien parasta antia. Jo pelkkä ulkokuori ja äänimaailma kappaleineen onnistuvat luomaan idean syvemmästä tarkoituksesta, vaikkei elokuva tosiasiassa sitä onnistuisi lopulta tarjoamaankaan. Sateen ropina, upea animaatio ja hyvin luotu ambienssi riittävät jo pitkälle. Illuusio ei särkene kuin harvoin, ja pintapuolisista hetkistäkin huolimatta Shinkai pitää langat käsissään yllättävänkin hyvin.

Lähes identtinen rakenne heittää ohjaajan kaksi uusinta elokuvaa lähes täysin samalle arvostelukentälle, eikä se välttämättä ole niin suuri haitta kuin voisi luulla. Your Name.n mahtipontisuudella on kyky muuttaa ajoittainen syvyyden puute merkityksettömäksi, mutta Weathering with Youn painotetumpi tapa sekoittaa melodraamaa ja arkipäiväisen tuntuista ihmisyyttä on kieltämättä lähes yhtä kiinnostavaa. Draaman kömpelyys tulee elokuvassa toki tiettyinä hetkinä selkeämmin ilmi, mutta sekin on lopulta vain osa Shinkain tyyliä luoda uniikkia saippuaoopperaa.

Menneisyyden varjo ei tietenkään ole täysin harmiton. Shinkain tuorein näkemys nuorten orastavasta romanssista ei ehkä ole niin hellyttävä kuin aiemmin, elokuvan yliluonnollista puolta ei käytetä yhtä nerokkaasti ja kappaleet eivät iskeydy tajuntaan samalla lujuudella. Ymmärrän kyllä katsojia, keiden odotukset rikkoutuivat tämän myötä. On kuitenkin paljonpuhuvaa, että vaikka ohjaaja on luonut monella tapaa eräänlaisen kevytversion Your Name.sta, niin lopputulokselle on vaikea olla pettynyt. Tuskin tällainen herkku jokaiselle maistuu, mutta itse voisin katsoa Shinkain laadukkaasti kudottuja Salkkarit-jaksoja vaikka tusinan. Jokaisen niistä ei tarvitsekaan olla mestariteos.

Kaikkia taisteluita Weathering with You ei häviä. Täysi keskittyminen urbaaniin Tokioon kaiken keskuksena toimii omaan makuuni yhtä hyvin kuin viimeksi koettu vuorottelu kaupunkimaiseman ja maaseudun välillä. Lisäksi elokuvan maailma hengittää samaa raikasta ilmaa, miljöön tuntuessa aidolta ja taidokkaasti rakennetulta. Shinkain kehittynyt silmä luomuksiaan kohtaan ja selkeä ymmärrys ympäröivästä maailmasta ovat hyviä yhtymäkohtia, jos ohjaajaa täytyy päästä vertaamaan Miyazakiin.

Shinkain tuotannon perusteella vahvimmat hetket muotoutuvat loppua kohden, eikä kyseessä ole tälläkään kertaa poikkeus. Alku on verkkainen ja ensimmäinen musiikkimontaasi kenties elokuvan heikoin, mutta hiljalleen piirtyvä kokonaiskuva kykenee kaikesta huolimatta tempaisemaan mukaansa. Katsojien onneksi myös Radwimpsin kappaleiden taso paranee elokuvan edetessä kelpo rallatuksen tasolta ylemmäs taivaisiin ja aiheuttaa odotetusti kylmiä väreitä. Kritiikkiä antaisin musiikin käytössä lähinnä siitä, että elokuvaan mahdutetut pätkät ovat liian lyhyitä myöhemmin julkaistuihin täysikestoisiin versioihin verrattuna. Täydessä loistossaan näillä kappaleilla olisi ollut kyky jättää entistä hurmaavampi vaikutus jo itse elokuvan aikana.

Samaistuttavan oloisista lähtökohdista huolimatta tarinan kliimaksi on Shinkaille ominaisesti maukkaan korkealentoinen. Panoksena ei tällä kertaa ole suoranaisesti ihmishenget, mutta loppua kohden Hodakan on tehtävä valinta rakkauden ja Tokion hitaan uppoamisen väliltä. Juuri tällaiset kontrastit rauhallisen draaman ja värikkäiden, mahtavuutta tihkuvien fantasiahetkien välillä tekevät Shinkaista mielenkiintoisen ohjaajan. Usein rakkaudessa ja romansseissa ei oikeassakaan elämässä ole välttämättä mitään järkeä, ja elokuva esittää järjen sumentavat tunteet vilpittömän ihastuttavasti. Mitä väliä on yhden metropolialueen kohtalolla, kun pääset tippumaan pilvistä ihastuksesi kanssa? Niinpä.

Seikkailu sateisessa Tokiossa tarjosi lopulta hyvin samankaltaisen kokemuksen kuin Shinkain suurin hitti, enkä puhu ainoastaan jo mainituista itsestäänselvyyksistä. Päälle vyöryvät maisemat ja pauhaava musiikki eivät vieneet täysin jalkoja alta kummankaan elokuvan ensimmäisellä katselukerralla elokuvateatterissa. Kuitenkin huomasin kuuntelevani Your Name.n musiikkia uudestaan ja uudestaan kuukausien kuluessa, täysin koukuttuneena. Vasta palattuani elokuvaan viime vuonna palaset loksahtivat paikoilleen ja kykenin heittäytymään Shinkain luomaan vuoristorataan täydellä panoksella. Lopputulos olikin mitä häikäisevin. Tällä hetkellä Radwimpsin tuorein musiikki on samassa pyörityksessä kuin Your Name. – ehkä Weathering with You päätyy lopulta elokuvanakin kokemaan saman kohtalon.