Maa: Yhdysvallat
Genre: Kauhu, komedia, scifi
Ohjaus: Lloyd Kaufman
Käsikirjoitus: Travis Campbell, Casey Clapp, Derek Dressler, Aaron Hamel, Lloyd Kaufman
Kuvaus: Justin Duval
Leikkaus: Travis Campbell
Sävellys: Kurt Dirt
Näyttelijät: Asta Paredes, Catherine Corcoran, Vito Trigo, Clay von Carlowitz, Zac Amico, Mike Baez, Tara E. Miller, Lloyd Kaufman


Troma on edelleen kuumaa kamaa, ehkä jopa kuumempaa kuin koskaan. Vankalla fanikunnalla porskuttava lafka on nostanut roskan laaturimaa kerta toisensa perään. Yhtiön keulakuvan Lloyd Kaufmanin vierailu Night Visions -festivaalilla varmasti nostatti heidän tunnettuuttaan myös Suomessa. Showmiehenä tunnettu Kaufman tekee paluun juurilleen, sillä Return to Nuke ’Em High Volume 1 on taattua 80-lukulaista saastaa.

Tromavillen lukiossa ovat vaihteeksi tiukat ajat edessä. Tarina alkaa Stan Leen kertojaäänen selventäessä vanhoja tapahtumia, joista siirrytään nykyhetkeen. Siellä nuorisolle syötetään paskaruokaa, vihreää limaa alkaa valua suupielistä, päät räjähtävät ja vanhat kunnon punkkarit ilmestyvät kuvaan. Perusasiat ovat kunnossa, ja sikailuannos on katettu valmiiksi.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy siihen, kuinka lähes 70-vuotias Kaufman jaksaa vieläkin kasata setin vessahuumorista, splattaamisesta, tisseistä, ydinjätteistä ja kaikesta muusta, johon kunnon roskaelokuva kulminoituu. Mitään ei oteta vakavasti ja kaikelle on lupa nauraa. Huumori ei niinkään ole sitä laadukkainta, mutta tietyssä mielentilassa ja seurassa sen ala-arvoisuudelle kuitenkin hekottaa.

Käsikirjoitus irvailee monille populaarikulttuurin henkilöille sekä ilmiöille. Nämä läpät ovat lähinnä turhia. Vittuilu Justin Bieberille ei ole järin hauskaa, vaan väsynyttä ja väkinäistä. Monet vastaavanlaiset vitsit on kerrottu paljon nasevammin South Parkissa, josta ne ovat selkeästi kopioituja yrityksiä. Jotkut jutut uppoavat paremmin. Naurua ajankohtaisuudellaan herättävät kouluammuskeluihin liittyvät pätkät, joissa opiskelijat joutuvat kulkemaan metallinpaljastimen läpi. Ajan hermolla on myös kohtaus, jossa joukko nuoria kokoontuu nauramaan paskaksi piestyn ja palaneen ruumiin ympärille, ottaen siitä kuvia sosiaalista mediaa varten. Vitsit ovat näin kärjistettynäkin pelottavan todellisia.

Osa tästä filmin vakavammasta viestistä saattaa mennä plörinäksi aiemmin mainitsemani pönttöhuumorin vuoksi. Tarina joka tapauksessa sisältää tärkeitä kannanottoja pikaruuasta sekä ydinvoimasta. Aihe on Tromalle tuttu, koska Kaufmanilla tuntuu olevan pakottava tarve palata näihin teemoihin. Toinen asia, jota Kaufman tuntuu rakastavan yli kaiken elokuvissaan on lesbosuhteiden käsittely. Aihepiirihän tietysti myy kuin häkä, mutta käyhän tämäkin vakavampana viestinä.

Return to Nuke ’Em High Volume 1 onkin Tromaa hyvässä ja pahassa. Mikäli alkuperäinen 80-luvun Troma-tuotanto kelpaa, silloin myös paluu Tromavillen lukioon on mielekästä. Niin ikään filmi on täynnä pieniä yksityiskohtia, jotka terästävät kokemusta vankemmille faneille. Viittaukset yhtiön muihin elokuviin lavasteissa ovat selkeitä ja niitä voi muiden muassa bongailla erinäisistä julisteista sekä graffiteista.

Näyttelijöistä täytynee sanoa, etteivät he tee mitenkään erityisen hyvää työtä ja homma menee useilla tyypeillä ylinäyttelemiseksi. Troman tapauksessa tällainen överiksi heitetty pelleily toki toimii paremmin kuin vakavampi tulkitseminen. Harvemminpa tuotantoyhtiö on saanut kiitosta laadukkaasta näyttelemisestä. Tälläisesta totaalisesta perseilystä heidät muistetaan ja sen vuoksi jopa nostan heille hattua.

Kaufmanin itsensä esittämä Lee Harvey Herzkauf on perinteinen koheltajahahmo, jonka käytös perustuu vahvasti slapstick-huumoriin ja yleiseen säätämiseen. Motörheadin Lemmyn vilahtaminen Yhdysvaltojen presidenttinä jätti eniten toivomisen varaa. Rehellisesti sanottuna odotin hänen rooliltaan enemmän, mutta rock-legendan kameran edessä notkuminen tuntui pakkopullalta. Näyttelijöistä pisimmän tikun vetää Kevin-ankka.

Troman parhaat elokuvat, kuten The Toxic Avenger sekä alkuperäinen Class of Nuke ’Em High, ovat kestoltaan hillittyjä, joka tekee niistä kokonaisuutena helpoimmin kestettäviä. Parhaimmillaan yhtä yhtiön elokuvaa jaksaa katsoa vain rajallisen hetken ja turhan usein ne venyvät melkein kaksituntisiksi piinapenkeiksi. Siksipä Return to Nuke ’Em High’n jakaminen kahteen osaan onkin ollut kaikkien kannalta fiksu ratkaisu. Tarina jää kesken, mutta samalla se jättää jotain odotettavaa. Minä ainakin haluan nähdä, mitä Volume 2 pitää sisällään. Luotettavien lähteiden mukaan pornokeisari Ron Jeremylla on siinä Jumalan rooli.