Tämä on Laajakuva-verkkolehden ensimmäinen kirjoitus ja saa toimittaa jonkinlaisen pääkirjoituksen virkaa. Tervetuloa lukemaan!

Laajakuva on uusi verkkolehti elokuvaharrastajilta toisille harrastajille. Ja koska tällaiset lauselmat jäävät usein muuten niin tyhjiksi, kerrottakoon mitä ensinnäkin harrastajalla tarkoitetaan.

Harrastaja on jotain satunnaisesti elokuvia katsovan kansalaisen ja kriitikon välistä. Kun niin sanottu tavallinen tallaaja katsoo elokuvia lähinnä kuluttaakseen aikaansa, siis viihtyäkseen, on harrastajalla halun viihtyä lisäksi myös näkemystä, kokemusta ja syvempi suhde elokuvaan. Elokuva on elokuvaharrastajalle taide muiden taiteiden joukossa, ehkä jopa ylin niistä. Cinefiili, filmihullu, leffafriikki… nimityksiä löytyy kyllä.

Kriitikosta harrastajan erottaa siten, että useimmiten kriitikko joutuu katsomaan tietyt filmit ja jättämään oman makunsa ainakin osittain sivuun. Harrastajan ei ole pakko katsoa keskinkertaista pööpöilyä. Tämä sallii hänelle enemmän nautintoja omien valintojensa parissa. Ennen kaikkea harrastajan ei ole pakko kertoa näkemästään jotenkin objektiivisesti mahdollisimman suuren yleisön tavoittaakseen. Hän saa rakastaa elokuvaa omilla ehdoillaan, omista tarkoitusperistään lähtien.

Kun kriitikolla ei välttämättä ole aikaa kaikkien katseluidensa lomasta enää uppoutua klassikoihin, saati mihinkään obskuurimpaan (ja koska lehdet vaativat keskittymistä tiettyihin teksteihin), saa elokuvan rakastaja mennä aivan mihin tahansa esityksiin mitkä häntä kiinnostavat. Harrastajan elokuvamaku saattaa olla huomattavasti monipuolisempi kuin monen kriitikkona töitään tekevän, olosuhteista johtuen.

Siis tällaisten ihmisen toimesta tätä lehteä tehdään ja jos tunnistit itsesi kuvauksesta olet myös potentiaalinen lukija. Jos olet vasta aloittelemassa elokuvallista urakkaasi nähtyäsi Pulp Fictionin, Hyvät, pahat ja rumat ja muut perusteokset ja tahdot tietää elokuvasta taiteena enemmänkin, olet harrastaja. Jos ajatus thaimaalaisesta nykyelokuvasta tai Hollywoodin kultakaudesta saa sinut hykertelemään, olet harrastaja. Jos olet vuosikymmenten ajan käynyt kotipaikkakuntasi kaikissa elokuvateatteriesityksissä tai pyörität jopa omaa elokuvakerhoa, olet satavarmasti harrastaja.

Elokuvaa tulee arvostaa, taiteena. Samasta syystä olemme jättäneet sivustoltamme pois elokuvien tähdittämisen, tavan joka on lähinnä mainstream-elokuvakritiikin taakka. Taide ei ole kilpailu eikä suosikkien kesken ole kilpailua, saati inhokkien. Haluamme antaa nimemmekin mukaisesti laajemman kuvan.

Mitä sitten tarkoittaa, käytännöllisesti katsoen, että Laajakuva on harrastajilta harrastajille? Toki paitsi sitä, että sivustollamme on luonnollisesti kommentointimahdollisuus jokaiseen tekstiin, myös sitä, että sisällöllisesti toivomme tarjoavamme lukemista pelkäämättömille miellyttävää elokuvalukemista  pitkiä, polveilevia ja persoonallisia kirjoituksia.

Sivustoa kehitetään sitä mukaa mitä pidemmälle pääsemme. Alku aina vaikeaa. Palautetta otetaan mielellään vastaan. Yleiset sähköpostiosoitteet löytyvät about-sivulta. Henkilökohtainen palaute toimittajille taas vuorostaan heidän osoitteisiinsa: etunimi (dot) sukunimi (a) laajakuva (dot) com.

Koko toimituksen puolesta,
päätoimittaja